Blog

Zo kies je de beste herenfiets die aan je verwachtingen voldoet

Wil  je voortaan gaan fietsen of ben je aan de vervanging van je herenfiets toe? Hou dan zeker met enkele belangrijke factoren rekening. De want de aankoop van een nieuwe fiets is toch een mooie investering, niet?

Het gebruik van je herenfiets

Je keuze van het soort herenfiets hangt in belangrijke mate af van waar je je fiets vooral voor gebruikt. Maak je er slechts af en toe gebruik van, reis je er dagelijks mee naar en van je werk, plan je ook recreatieve fietstochtjes of is hij vooral bedoeld om er boodschappen mee te doen? Fiets je niet alleen in de lente en zomer, maar ook in de winter? Ga je elke dag naar je werk en terug naar huis, of ben je van plan om elke dag met je fiets te winkelen? Beantwoord deze vragen voordat je begint met het zoeken naar geschikte herenfietsen. Wordt het een klassieke herenfiets, mountainbike, racefiets of elektrische versie? Het antwoord zal ongetwijfeld helpen bij uw uiteindelijke keuze.

Een herenfiets met versnellingen?

Fiets je regelmatig op zwaar terrein met stevige beklimmingen of moet je vaak tegen de wind opboksen met je fiets? Dan is een fiets met versnellingen een goede keuze. Die kun je makkelijk instellen op de juiste trapkracht en belasting. Voor fietsfanaten die veel kilometers afleggen of recreatief fietsen is een exemplaar met versnellingen onmisbaar. Je hebt daarbij de keuze tussen een zogenaamde derailleurversnelling voor fervente fietsfans. Zoek je daarentegen naar een herenfiets met acht versnellingen? Dan volstaat een naafversnelling.

Een goede herenfiets heeft goede werkende remmen

Goed functionerende remmen garanderen je maximale veiligheid op de fiets. Je hebt daarbij de keuze tussen een zogenaamde terugtraprem en een handrem. Die zijn dan weer onderverdeeld in velgremmen, naafremmen en in schijfremmen. De rollerbrake zorgt voor een goed remvermogen, heeft weinig last van slijtage en vraagt weinig onderhoud. Vooraan kies je best voor velgremmen of schijfremmen.

Een goede herenfiets met de juiste Framematen

Zadelpijn kun je tijdens je fietstochten maar best voorkomen. Dat doe je met een fiets met de juiste framemaat. Dit is de afstand in centimeters tussen het hart van de trapas en de bovenkant van de zadelbuis.

Een goede verlichting voor maximale veiligheid

Naast goed functionerende remmen zorgt een goede fietsverlichting voor maximale veiligheid. Je hebt de keuze tussen fietsverlichting op batterijen op een dynamo. Bij verlichting op batterijen moet je niet zwaarder trappen. Bij een dynamoverlichting wordt de dynamo meer en meer in de naaf van het voorwiel gemonteerd. Dat zorgt er voor dat je minder kracht moet zetten en voor een maximaal rendement.

Laat een antwoord achter