Blog

Wanneer kiezen voor een hypotheekrente tien jaar vast of voor een andere formule?

Besloot je om een woning te kopen of om een hypotheek over te sluiten? Dan moet je zeker rekening houden met de hypotheekrente. En hoe wordt de hoogte van de rente eigenlijk bepaald? Waarom verschillen de percentages zo?  Een hypotheek is een lening om een ​​huis te kopen. Over de hypotheek betaal je een rente dat is de hypotheekrente. Hoe hoger de rente, hoe meer hypotheeklasten je maandelijks betaalt. Een lagere hypotheekrente leidt daarom automatisch tot lagere maandlasten.

Hypotheek op korte of langere termijn?

Wil je je hypotheekrente voor een langere periode vastzetten? Vergeleken met een korte periode ligt je rente voor bij een langere periode hoger. Een langere renteperiode geeft je dan weer meer zekerheid. Toch is het niet altijd een goed idee om je rente voor een langere periode van twintig of dertig jaar vast te zetten. Je gekozen renteperiode heeft ook invloed op het maximaal bedrag dat je kunt lenen.

Geef de voorkeur aan een rentevaste periode van tien jaar

Een rentevaste periode van tien jaar maakt het mogelijk  om een groter bedrag te lenen. Banken of andere kredietverstrekkers bepalen de maximale hypotheek (lening) vanaf een rentevaste periode van tien jaar. In perioden met een uitzonderlijk lage hypotheekrente bedraagt de hypotheekrente 10 jaar vast nauwelijks lager dan een rente voor 10 jaar vast.

Kies niet automatisch voor 30 jaar vast

Bij een lage hypotheekrente is het vaak een goed idee om de rente zo lang mogelijk vast te leggen. Maar dat is lang niet altijd zo. Hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente. Gebruik je een zogenaamde annuïtaire hypotheek om de rente van een 30-jarige hypotheek vast te stellen, dan is het maandelijks tariefverschil bij een 10-jarige rentevaststelling veel groter dan dat van een zogenaamde aflossingsvrije hypotheek.

Variabele rente

Bij lage hypotheekrente is het afsluiten van een hypotheekrente met een variabele rente sterk af te raden.

Conclusie: Hypotheek met een vaste rente van 10 of 20 jaar vast?

Wat is dan de beste keuze? Kies je voor een hypotheek met een vaste rente voor een periode van tien of van twintig jaar? Met een hypotheekrente voor een vaste periode van tien of twintig jaar geniet je maximale zekerheid. Na je rentevaste periode kun je nog altijd je hypotheek aanpassen of oversluiten. Je uiteindelijke keuze voor tien of twintig jaar vast 10 of 20 jaar hangt vooral van je financiële armslag af,  maar ook van je toekomstverwachtingen en uiteraard ook van de ontwikkeling van de hypotheekrente op de financiële markten.

Laat een antwoord achter