Blog

Waarom het ontwormen van je hond belangrijk is

Als baasje van een hond wil je natuurlijk niet dat je trouwe viervoeter iets overkomt. Net zoals mensen worden honden ook wel eens ziek en zwak. Als baasje kun je er voor zorgen dat ernstige ziektes voorkomen worden en dat jouw hond beschermd is tegen bijvoorbeeld wormen. De ontworming van honden wordt meegenomen in de standaard verzorging. Dit is heel belangrijk om klachten als gewichtsverlies, darmklachten, bloedarmoede en hartklachten voor te zijn. Ook voor je eigen gezondheid is het ontzettend belangrijk om wormen te bestrijden omdat bepaalde wormsoorten namelijk ook bij mensen voor kunnen komen. 

Wormen

Er zijn verschillende soorten wormen waar je hond mee te maken kan krijgen. De ernst en de klachten die je viervoeter hierdoor kan ervaren verschillen per worm. Een hond kan op verschillende manieren besmet en ziek worden. Voornamelijk door direct contact en opname van larven of eitjes. Een besmetting van een lintworm is daarentegen een ander verhaal. Honden kunnen alleen in contact komen met deze besmetting door vlooien en het eten van andere dieren. De wormen die het meeste voorkomen bij honden zijn zweepwormen, lintwormen, spoelwormen, longwormen, hartwormen en haakwormen. houdt goed in de gaten of jouw hond een van bovenstaande klachten krijg en handel direct.  

Behandeling

Voor het ontwormen hond zijn bepaalde richtlijnen opgesteld waarbij rekening wordt gehouden met de leeftijd van de hond. Bij puppy's zal dit moeten gebeuren om de twee weken tot een leeftijd van acht weken en daarna maandelijk tot een leeftijd van zes maanden. Vanaf deze leeftijd zal een hond vier keer per jaar een ontworming moeten ondergaan. De ontworming kan via verschillende manieren zoals: via een tablet, pasta, pipet, injectie of in korrelvorm. Een dierenarts of fokker kan vaak het beste advies geven over welke vorm het beste bij jouw hond past, dus vraag dit zeker even na.   

Wat kun je zelf doen 

Als baasje zijnde kun je naast de ontworming ook een aantal andere dingen doen om een besmettingen te voorkomen. Allereerst het opruimen van ontlasting. Mocht jouw hond last hebben van wormen kan het in ieder geval niet doorgegeven worden via de ontlasting aan andere honden. Als tweede kun je goed je handen wassen. Zelf kun je ook in aanraking komen met eitjes en als ze aan je handen zitten geef je ze makkelijk over aan je hond. Tot slot kun je nog een vlooienpreventie doen. Hiermee voorkom je dat honden geen vlooien inslikken wanneer ze zichzelf likken. Bescherm je trouwe viervoeter en let goed op!   

Laat een antwoord achter