Blog

Waar moet je zeker op letten bij het leasen van een auto?

Een nieuwe of een jonge tweedehandsauto kopen is een flinke investering. Er bestaan gelukkig meerdere formules waarmee je de kostprijs kunt spreiden. Een mogelijkheid die de jongste jaren aan belangstelling wint is auto leasen. Voor je een definitieve beslissing neemt kun je je maar best zo goed mogelijk informeren over de voorwaarden en de mogelijkheden van auto leasen.  Wat zijn de mogelijkheden en waar moet je zeker op letten om de juiste keuze te maken?

Privé of zakelijk leasen

De tijd dat auto leasen alleen mogelijk was voor zelfstandigen ligt gelukkig al enige tijd achter ons. Ook particulieren kunnen nu een auto leasen. Zo is er nu voor iedereen wel een passend leasecontract om over de gewenste auto te beschikken zonder zich daarom blauw te betalen. En dat geldt dus zowel voor de zakelijke als voor de particuliere bestuurder (private lease).

Standaard leasecontract

De looptijd van standaard leasecontracten varieert van twee tot vijf jaar. Met een kortere leaseformule is het nu zelfs mogelijk om voor een kortere periode te leasen. Leasing is niet langer specifiek bedoeld voor degenen die altijd in de nieuwste auto's willen rijden. Degenen die hun reisbudget willen besparen en dus zoveel mogelijk op hun eigen auto willen sparen, kunnen nu ook als particulier een nieuwe of een jonge tweedehandsauto leasen.

Operationele en financial lease

Bij operationele leasing blijft de leasemaatschappij economisch eigenaar van de auto. Die zal dan ook de wegenbelasting en de verzekeringspremie voor haar rekening nemen. Kies je voor financiële leasing? Dan wordt hij of zij die met de auto rijdt ook de economisch eigenaar van de auto. Daardoor betaal je zelf de verkeersbelasting als de verzekering alle andere taksen of toeslagen. Operationele leasing kent meerdere vormen van leasing. Bij full operationele leasing zijn alle kosten voor rekening van de leasingmaatschappij. Netto operationele leasing is dan weer een andere mogelijkheid waarbij het onderhoud en de herstellingen en bijvoorbeeld de aankoop van winterbanden voor rekening van de klant vallen.

Zo zit zakelijk leasen in elkaar

Naast private lease kun je ook zakelijk leasen. Deze formule geldt voor zelfstandigen of voor leasing via je werkgever. Die biedt je dan een wagen aan uit zijn eigen wagenpark of via een leasingbedrijf. Een zakelijke leasing verloopt meestal aan de voorwaarden van het bedrijf waar je werkt. Het aantal merken, modellen, uitvoeringen en prijzen zijn in dit geval beperkt. In geval van zakelijke leasing kan je werkgever of jezelf wanneer je zelfstandige bent de kosten van de leasing aftrekken van de belastingen. Of je in je vrije tijd een zakelijke lease auto mag gebruiken hangt vooral af van de leasingformule af die je werkgever afsloot.

Laat een antwoord achter