Blog

Waar moet je op letten bij de keuze van de juiste leesbril?

Met ouder worden gaat ook ons zicht achteruit. Vroeg of laat hebben we een leesbril nodig. Daarbij houden we meer en meer rekening met het soort montuur. Een bril man ziet er nu eenmaal anders uit dat een (lees)bril voor vrouwen. Maar wat zij de belangrijkste symptomen die erop  wijzen dat je een leesbril nodig hebt en op wat moet je zeker letten voor het maken van de juiste keuze?

De weefsels van je ooglens verslappen

Vanaf de leeftijd van veertig jaar gaan onze ogen erop achteruit. Niet ons gezichtsvermogen, maar de soepelheid van de weefsels van onze ooglens verminderd. Die schakelen dan minder goed over van ver naar dichtbij. Heb je het moeilijker om kleine lettertjes in je krant te lezen? Je hebt dan nog niet direct een leesbril nodig. Een extra inspanning doen je ogen lang geen kwaad.

Deze symptomen wijzen op de noodzaak van een leesbril

Het meest voorkomende signaal dat je een leesbril nodig hebt is wanneer je boek of krant verder van je moet afhouden om beter te kunnen lezen. Maar uiteindelijk helpt dat ook niet meer. Een ander en veel voorkomend signaal is wanneer je een lamp inschakelt of kortbij een raam gaat staan om beter te lezen. Hoofdpijn, branderige en vermoeide ogen zijn de volgende tekenen. Niemand ontkomt aan dit natuurlijk verouderingsproces, ook niet wanneer je bijziend bent of drager van een bril of contactlenzen.

Een leesbril is niet hetzelfde als een loep

Een leesbril vergroot namelijk niet zoals een loep wel doet. Een leesbril maakt alleen het verlies aan scherpte goed.

Oogmeting door een opticien of een optometrist

Laat eerst een oogmeting door de opticien of de optometrist voor je een leesbril aanschaft. Zo wordt de sterkte van je ogen en de afstand tussen de pupillen gemeten. Een opticien herkent ook eventuele medische oorzaken van slecht zien.

Wanneer een standaard leesbril kiezen?

De sterkte van de glazen in standaard leesbrilletjes zijn links en rechts gelijk, terwijl dat met onze ogen bijna nooit zo het is. En ook de optische centra van de glazen zijn belangrijk. Hoe meer de afstand tussen de optische centra afwijkt van de afstand tussen de pupillen, des te sneller je last van hoofdpijn, vermoeidheid en dubbelzien.

Soorten leesbrillen

Brildragers of gebruikers van lenzen kiezen voor een bifocale leesbril of voor bifocale lenzen. Die verbeteren het zicht dichtbij. Multifocale lenzen zijn een andere optie. Door de vloeiende overgang zie je ver en dicht bij of op de afstand tussen de computer en de etalage. Voor brildragers zonder leesbril is een omdraaiende of halve bril een goede oplossing.

Laat een antwoord achter