Blog

Meedoen met een mkb energiecollectief? Dit moet je weten

Wanneer je als ondernemer op zoek bent naar een passend zakelijk energiecontract is de kans groot dat je een aanbieding van een zogeheten mkb energiecollectief te zien krijgt. Dit soort collectieven willen namelijk maar al te graag met mkb'ers in zee om op die manier met een grote groep een voordeliger energiepakket af te nemen. Dat is namelijk waar ze mee adverteren: omdat je als een collectief een pakket energie afneemt, profiteren de deelnemers op die manier allemaal van het nodige voordeel. Dat betekent dat je nooit meer aan de slag zou hoeven te gaan met energie vergelijken zakelijk. Toch is er een aantal kanttekeningen dat je moet weten voordat je meedoet met een mkb energiecollectief. Deze kanttekeningen kunnen er zelfs voor zorgen dat je niet (meer) mee wilt doen. Lees hier meer daarover.

Je moet geld betalen om mee te doen met mkb energiecollectief

Wat veel ondernemers namelijk niet weten, is dat ze in vrijwel alle gevallen geld moeten betalen om mee te mogen doen aan een mkb energiecollectief. Dit soort collectieven vragen een soort entreegeld aan iedere deelnemer met de belofte dat je vervolgens kunt profiteren van fijne kortingen. Dat is eigenlijk een beetje vreemd, want vooraf weet je nooit wat dat voordeel exact gaat zijn. Zo'n mkb energiecollectief kan wel van alles beloven, maar er is nog helemaal geen deal gemaakt met een energieleverancier. Kort samengevat weet je dus nooit zeker of je na het betalen van entreegeld daadwerkelijk gaat profiteren van financieel voordeel op je contract omtrent mkb energie. Daarom is het aan te raden om gewoon zelf op zoek te gaan naar een goede deal.

Niet iedere energieleverancier doet mee met collectieven

Mocht het feit dat je geld moet betalen voordat je mee mag doen nog niet voldoende zijn om niet te gaan voor een mkb energiecollectief dan is het goed om nog even verder te lezen. Wist je bijvoorbeeld dat niet alle zakelijke energiebedrijven in Nederland meedoen met dit soort collectieven? Dat betekent dat je nooit zeker weet of je wel écht de beste aanbieding op het gebied van mkb energie hebt. Misschien heeft energiebedrijf x uit x wel een hele goede deal, maar heb je daar geen weet van omdat je in een mkb energiecollectief zit. Dat is zonde van je geld! Ook hier geldt weer: wanneer je zelf op zoek gaat door middel van zakelijk energie vergelijken is de kans groter dat je minder betaalt voor je mkb energie dan wanneer je in een mkb energiecollectief zit. Ga dus altijd zelf aan de slag!

Nooit zakelijke energie op maat in mkb energiecollectief

Tot slot moet je weten dat mocht je ondanks bovenstaande kritische punten toch bijna vallen voor een aanbod van een mkb energiecollectief je nooit zakelijke energie op maat krijgt in zo'n collectief. Dat komt omdat je met een grote groep ondernemers hetzelfde pakket energie afneemt. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt in wie wat verbruikt per jaar. Als je daar even over nadenkt, is dat heel vreemd. Misschien betaal je op deze manier dus wel veel meer dan je normaal had gedaan. Het kan bijvoorbeeld zomaar zijn dat je buurman die in hetzelfde mkb energiecollectief zit, maar wel een hoger energieverbruik heeft, hetzelfde moet betalen voor zakelijke energie als jij met een minder verbruik. Dat voelt toch een beetje gek. Je raadt het misschien al wel: ook hierbij geldt dat je gewoon zelf op zoek moet gaan wanneer je het beste energietarief wilt scoren voor je bedrijf. Onze tip? Gebruik een zakelijke energievergelijker en je vindt binnen no-time een betaalbaar energiecontract dat bij je bedrijf past.

Laat een antwoord achter