Blog

Alles over de vaderschapstest

Misschien heb je weleens gehoord van de vaderschapstest. Dit is een DNA test die kan vaststellen of een kindje en diens vermeende vader ook daadwerkelijk verwant zijn. Wellicht heb je het weleens gewoon voorbij zien komen, of misschien heb je ernaar gezocht omdat je zelf behoefte hebt aan een dergelijke test. Wat het ook is, in deze blog vertel ik je iets meer over deze test en hoe het in zijn werk gaat. Lees je mee?

Voor wie is het?

Laten we beginnen bij de basis, want voor wie is zo’n test nu eigenlijk? In principe is het voor de ouders van een baby. Dit kan een geboren en ongeboren kind zijn omdat er ook zoiets is als een prenatale vaderschapstest. Deze kan al vanaf negen weken tot de bevalling worden uitgevoerd. Als er onzekerheid heerst over de biologische vader van het kindje, is het raadzaam om zo’n test te doen zodat die onzekerheid kan worden weggenomen.

Hoe gaat het in zijn werk

Maar hoe werkt zo’ test nu? Je hebt voor een prenatale vaderschapstest niks nodig behalve een bloedsample van de moeder en een uitstrijkje van het wangslijm van de vader. Dit stuur je op naar een lab waar ze ermee aan de slag gaan en kijken wat de uitslag is. Heel simpel dus en ook nog eens geheel pijnloos.

Ervoor of erna

Zoals ik al zei, kan je ervoor kiezen om de test zowel tijdens als na de zwangerschap te doen. Dit kan te maken hebben met je eigen voorkeur maar ook met wanneer eventuele twijfels opsteken. Ieders situatie is anders en daarom zijn er ook verschillende testen om daarbij te accommoderen.

Snel betrouwbaar resultaat

Wanneer je het DNA hebt afgenomen, stuur je het dus op. Het mooie aan de technologie van tegenwoordig is dat je de resultaten al heel snel binnen hebt. Gemiddeld duurt het zo’n 8 dagen voor je het antwoord weet. Als je wilt, kan je natuurlijk een extra test doen voor de zekerheid maar dit is in principe niet nodig.

Berust in zekerheid

Het mooie aan deze testen is dat je niet langer hoef te twijfelen en dat is niet alleen beter voor de ouders maar ook zeker voor het kindje. Hierdoor kan die aan zijn of haar start beginnen met zekerheid en kunnen ouders inspelen op de resultaten van de test zodat de kleine nergens last van heeft. Dat is immers hoe het zou moeten zijn.

Laat een antwoord achter